Jump to content

Ustawienie minimapy.

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim.
Jestem dosyć starym graczem i mam swoje przyzwyczajenia. Jednym z nich jest bardzo ograniczone korzystanie z wszelkich modyfikacji i jak najmniejsza ingerencja w wygląd samego interfejsu gry. Oczywiście używam kilku podstawowych modów a także xvm ale najlepiej prawie czystego. Tak naprawdę mam swój własny konfig od wielu lat i po każdej aktualizacji te pliki kopiuje tylko do folderu default. Kiedyś już raz skorzystałem z paczki Aslaina bo stało się to co i teraz mi dokucza. Problem w tym że aktualnie mimo iż zaznaczę z całej paczki tylko tą jedną rzecz to zmienia mi się także wygląd w grze co mi nie do końca pasuje. Przepraszam, ja nie chcę nikomu niczego ujmować, paka Aslaina to chyba najbardziej rozbudowana tego typu paczka jaka mamy. Sęk w tym że zawsze dodatkowo coś się zmienia. Ale do rzeczy.

Po aktualizacji 2.0 okazało się że pod prawym przyciskiem Crtl nie powiększa mi się minimapa, mało tego, nie chce pojawić się na środku ekranu, a bardzo mi na tym zależy. W paczce Aslaina jest taka opcja do zaznaczenia i wszystko wtedy gra. Niestety instalacja zmienia mimo wszytko jakieś niuanse. Chcę tylko powiększania minimapy pod Crtl na środku ekranu. Który plik z confgu za to odpowiada? Znalazłem coś w pliku minimap.xc ale edycja niczego nie zmienia.

• Administrator
Posted

Instalowanie elementów z XVM nie jest takie proste logicznie, ponieważ ten mod ma swoje ograniczenia. Nawet jeśli w modpacku w gałęzi XVM wybierzesz prawie nic, a tylko minimapkę XVM, to i tak mogą dojść różne rzeczy tu i ówdzie, zwykle będą to domyślne elementy XVM, których nie da się wyłączyć, albo takie, które są wymagane przez sam modpack i założenia instalacji XVM. Najlepszym rozwiązaniem nie jest więc wybieranie jak najmniejszej liczby rzeczy z gałęzi XVM, lecz przeciwnie, jak największej, aby konfiguracja była możliwie zbliżona do domyślnego XVM. W paczce masz często opcje jak XVM OTM twórców XVM, albo podobne ustawienia dla Ekranlu Ładowania bitwy itp. Dlatego odpowiednio klikając można wyklikać niemalże domyślny XVM jak ze strony twórców.
Alternatywnie możesz w ogóle nie instalować XVM z modpacka, tylko dodać go samodzielnie, bezpośrednio od twórców XVM, a następnie zmodyfikować według własnych potrzeb.  

Dlatego efekty, których doświadczasz, nie są błędem, niedopatrzeniem ani "głupotą" autora 😄 To zamierzone zachowanie wynikające z ograniczeń, jakie narzuca sam XVM.

Paczka jest przeznaczona głównie dla osób, które nie dodają niczego samodzielnie, dla nich dostępne funkcje i tak są zazwyczaj wystarczające. 🙂

Co do poszczególnych problemów, trudno mi się do nich odnieść bez konkretów. Potrzebuję dokładnych przykładów: co dokładnie zostało zmienione, na czym polega problem, oraz dokumentacji w postaci zrzutów ekranu, filmów i logów z Logs Archivera.

Powiększanie minimapki włączasz w hotkeys.xc. (z enabled false na enabled true)

Posted (edited)

Dzisiaj usunąłem obydwa foldery res_mods i mods, bez żadnego czyszczenia i zainstalowałem całkiem czystego xvm, kompletnie nic nie zmieniając. Efekt inny niż ostatnio ale pewnie dodatkowo musiałbym jeszcze coś czyścić. Generalnie wszystko ok ale po wciśnięciu prawego Ctrl mam minimapę powiększoną ale nie na środku tylko w prawym dolnym rogu i ten efekt chciałbym zmienić. Chciałbym aby wyświetlała się na środku ekranu. Na zrzucie ekranu gdzie zaznaczyłem w Twojej paczce to co widać ta minimapa pojawia się tam gdzie chcę ale niestety już widać że nie ma tego paska przy czołgach graczy określającego jego kolor w xxm. Każdy się zgodzi że jeśli wiadomo z kim się walczy jest łatwiej. Wiem można zerknąć na listy graczy i tam też są kolorki ale to właśnie taki niuans który mi nie do końca pasuje.

Być może tak jak piszesz nie będzie to takie proste, istnieją zależności o których nie wiemy, przynajmniej ja nie wiem. W pliku hotkeys.xc z Twojego configu i tego standardowego znalazłem tylko jedną różnicę. Jego edycja i nawet zamiana niestety nic nie daje. Mapa bez Twojej paczki uparła się żeby siedzieć w rogu.

shot_011.jpg

shot_015.jpg

Aslains_WoT_Modpack_Installer_v.2.0.0.2_04.tmp_M37LFJaE8E.png

EDIT: W pliku minimap.xc w linii 60 znalazłem jeszcze ustawienie na false, zmieniłem je na true i mapa dalej w rogu a dodatkowo nie powiększa się 

Edited by Gregooo
  • Administrator
Posted

Tak w linii 60 musisz zmienic to na true:       "centered": false, ale zeby w ogole minimapa XVM byla wlaczona trzeba ja tez wlaczyc w linii 12    "enabled": false, na true

• Administrator
Posted

Czy jakiekolwiek zmiany które nanosisz do konfigów mają jakiś wpływ? Może w ogólnie nie włączyłeś ładowania konfigu z plików. Załącz te pliki.

• Administrator
Posted

XVM ze strony wymaga kilka krokow aby mozna by go modyfikowac inaczej masz domyslne xvm, ktore nie reaguje na zmiany w plikach konfigow.

Plik xvm.xc ma miec taka nazwe, zeby XVM mogl go odczytac, ponadto w nim ma byc wybrany folder ktorego konfigi zmieniasz. Tzn. tak mi sie wydaje, warto spradzic, bo nigdu nie uzywalem xvm bez aktywnego pliku xvm.xc.

Posted (edited)

Naprowadziłeś mnie na właściwe tory. Po instalacji gołego xvm w katalogu tego programu powstaje plik xvm.xc. Oczywiście w pliku minimap.xc powiększenie minimapy jest wyłączone w linii 60. Instalowałem następnie ustawienie z Twojej paczki przez co ten plik xvm.xc podmieniał się i w lini 21 zamiast ${"default/@xvm.xc":"."} pojawiał się ${"Aslain/@xvm.xc":"."} przez co dalsza ręczna edycja nie przynosiła już żadnego efektu.

Bardzo dziękuję ci za poświęcony czas i za pomoc.

Edited by Gregooo
  • 3 months later...
Posted

Cześć.

Wracam ponownie z problemem którego nie mogę rozwiązać znając także informacje zawarte w tym wątku

Całkiem niedawno postanowiłem reanimować komputer poprzez wstawienie najmocniejszego dostępnego procesora dostępnego na mój socket i wsadzenia lepszej karty graficznej. Jak to się skończyło długo bym opowiadał ale aktualnie mam zupełnie inny sprzęt. 

Jako że problem jest podobny do poprzednio rozwiązanego więc nie zaczynam nowego tematu.

Po zainstalowaniu wot-a na nowym sprzęcie przez kilkanaście dni  cieszyłem się grą, przerwa była kilkunastodniowa. Wszystkie moje preferowane ustawienia działały świetnie. Przedwczoraj nagle ni stąd ni zowąd przestała mi się wyświetlać powiększona minimapa centralnie. Wyłączyłem grę i widzę że w plikach wszystko jest ok. Wcześniej także miałem oryginalny panel uszkodzeń z wota który także zniknął. Wywaliłem wszystkie modyfikacje i zainstalowałem ponownie. Dalej bez zmian. Skasowałem wszystkie ustawienia usuwając folder gry w AppData. Bez zmian. Robiłem co mi tylko do głowy przyszło i nic nie pomaga. Na czystego klienta gry zainstalowałem paczkę z tej strony zaznaczając tylko aby mapa po wciśnięciu ctrl wyświetliła się powiększona na środku i to też nie działa. Wyczyściłem komputer z całej gry i zainstalowałem ją na nowo na innym dysku. Dalej nic. Już nie mam pomysłów. Jedyny jaki mi przychodzi do głowy to że to ustawienie z jakiegoś powodu nie działa globalnie. Czy ktoś jest w stanie sprawdzić to u siebie?

• 3 weeks later...
Posted

Przepraszam ale nie widzę przycisku Edit. 

Przyczyną wszystkich moich nieszczęść związanych z grą a szczególnie xvm był program do zarządzania ruchem sieciowym CfosSpeed. Z niewyjaśnionych przyczyn blokował on częściowo komunikację z serwerem xvm.

• Administrator
Posted

No proszę, czasami tak to właśnie bywa. Edycja jest chyba ustawiona na krótki czas bo spamerzy wykorzystywali aby udawać normalny post, a za tydzień nagle tam linki spamerskie.